Agrárszektor

Agrárszektor
 • Tisztább árazást akar az EU az élelmiszer-ellátási láncban: 2020-tól nagy változások jöhetnek
  Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság szerdán. Az Európai Bizottság a javaslatot négyhetes nyilvános konzultációs időszakra közzétette, amelyet követően elfogadja azt, és a tervek szerint hat hónappal az elfogadása után hatályba is léphet majd.
 • Nagy István: Csaknem 500 tejtermelő kapott támogatást telepkorszerűsítésre
  Nagy István agrárminiszter tegnap Domonyban, a Holstein-fríz szarvasmarha tenyésztők egyesülete 30 éves jubileumi küldöttgyűlésén beszélt a tejágazat teljesítményéről, kilátásairól, az eddig kapott forrásokról és szót ejtett a készülő állattenyésztési törvényről is.
 • Ezekkel a növényekkel tarolhatna Magyarország a világpiacon
  A magyarországi mezőgazdasági adottságok, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt kiváló feltételeket nyújt a hazai olajos magvak termeléséhez. Ugyanakkor az ágazatot nagyban befolyásolja, hogy a magyar termelőknek mennyire sikerül alkalmazkodnia az időjárási szélsőségekhez, illetve milyen mértékben képesek fejleszteni technológiájukat és szaktudásukat - állítják az OTP Agrár szakértői.
 • Több tenyésztőszervezet, nagyobb felelősség - Itt új az állattenyésztési törvény!
  Az új állattenyésztési törvény az uniós jogharmonizáció keretében egy 26 éves jogszabályt vált fel, és 2019. augusztus 1-jén léphet hatályba. Célja az volt, hogy miközben liberalizálja a tenyésztésszervezést, garanciákat is adjon a tenyésztőszervezeti munka megfelelő kontrolljához. Különös hangsúlyt kap az őshonos állatok védelme. A részletek azonban még nem ismertek, hiszen azokat csak a miniszteri rendeletek fedik majd fel.
 • Soha ennyien nem neveztek még az Országos Borversenyre: itt vannak a számok
  Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezi a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett az ország legnagyobb ágazati rendezvényén. A jubileumát ünneplő borversenyen az újabb rekord mennyiségű nevezett tételt egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősíti.
 • Olcsóbb lesz a laktózmentes tej? - Újabb áfacsökkentést sürgetnek
  Felépült az Alföldi Tej Kft. 15 milliárd forintos beruházással készülő új, debreceni sajtgyára, a hozzá kapcsolódó porítóüzemben pedig a végső technológiai szerelési munkálatok zajlanak. A vállalat szorgalmazza a laktózmentes tej, illetve későbbiekben további tejtermékek áfacsökkentését.
 • A gatyája is rámehet a magyar gazdáknak, ha ezt az áruházláncok meglépik
  A gazdák nem elég tőkeerősek ahhoz, hogy az alternatív tojótyúktartásra álljanak át, a váltás rövid időn belül hatalmas befektetést igényelne, hiszen a magyar termelés 90 százaléka ketreces tartásból származik - mondta Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke. Pákozd Gergely arra a hírre reagált, miszerint a nemzetközi kiskereskedelmi láncok bejelentették, hogy néhány év múlva nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást, a szövetség szerint ez azonban veszélybe sodorná a közép-európai, ezen belül is magyar tojáságazatot.
 • Megvonták a bizalmat a Bayer vezetőségétől
  Glifozátos perek, listázás, befolyásolás - hogy csak néhány kulcsszót említsünk az utóbbi időben botrányt kavart hírekből, amelyek a Monsanto korábbi tevékenységére vonatkoznak. Nehéz elhinni, hogy a Bayer ennyire gyanútlanul vásárolta fel riválisát, de tételezzük fel, hogy egyszerűen csak rossz tanácsokat kapott. Bárhogy történt, hibázott, amit a részvényesek - a történelemben először - számon is kértek a vezetőségen.
 • Miért csipkedik egymást a ludak?
  A víziszárnyas-állományokban időről időre előfordul valamilyen mértékű tollcsipkedés, ami zavaró tényező az integrátor, a termelő és a vágóhíd számára is. Ilyen esetben minden lehetséges kiváltó tényezőt vizsgálni kell, ami plusz költséget ró a gazdasági szereplőkre. Az UBM Feed Kft. emberi fáradságot és anyagi áldozatot nem kímélve évek óta kutatja a jelenség okát. Cikkünkben azt összegezzük, hogy eddig mit tudtak meg a ludak tollcsipkedésével kapcsolatban.
 • Igazságtalan, ezért leépítik ezt a támogatást
  Igazságtalan helyzetet teremtett, ezért fokozatosan leépíti az Agrárminisztérium (AM)) a természeti hátránnyal érintett területek kompenzációs kifizetését a Vidékfejlesztési Programban (VP). A tárca arra törekszik, hogy a 2021-2027 közötti új uniós támogatási ciklus szabályozásában a magyar sajátosságokat jobban érvényesíteni lehessen.
 • Brutális tűz pusztított Békéscsabán! Képeken a lángoló István-malom
  Leégett az egykori István-malom épülete kedden Békéscsabán. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, kedden késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak. Sérültekről nincs információ.
 • Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
  Brüsszel a külföldi spekulánsok érdekeit védve támadja a 2014 óta érvényben lévő magyar földtörvényt - írta az Agrárminisztérium az Európai Unió luxemburgi bíróságának tegnapi ítéletére reagálva. A testület kedden jogsértőnek ítélte azt a magyar rendelkezést, amely a 2013-as földtörvényben megszüntette a mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogát. A magyar fél reakciójára máris megérkezett az Európai Bizottság válasza. Úgy tűnik, nyakig benne vagyunk a választási kampányban.
 • A következő napokban is szükség lesz az esernyőre
  Csak délen várható napsütés szerdán, az ország többi részén ugyanis inkább esős, záporesős időjárásra van kilátás. Ezzel szemben csütörtökön már egyre több helyen felszakadozik majd a felhőzet, és szinte csak északkeleten lehet majd záporra számítani. A hőmérséklet mind a két nap 16 és 22 fok között alakul majd, vagyis a csapadék ellenére is marad a tavaszi meleg.
 • Új EU szabályozás élesedik trágyafronton: fontos változások jönnek
  Az EU új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok uniós piacon történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A Tanács által elfogadott rendelet harmonizálja a foszfátásványokból és a szerves anyagokból vagy másodlagos nyersanyagokból előállított trágyákra vonatkozó előírásokat az unióban, és ezzel új lehetőségeket teremt ezek nagyüzemi előállítására és piaci értékesítésére. A rendelet harmonizált határértékeket állapít meg az ásványi trágyákban fellelhető szennyező anyagok egy része - például a kadmium - tekintetében - írja közleményében az EU Tanácsa.
 • Hiába az áfa-csökkentés, iszonyúan magas a tejtermékek ára
  A tejtermékek feldolgozói árai 6-13 százalékkal növekedtek, amit alig kompenzál, hogy a friss tej után az ESL és az UHT tej áfája is 18-ról 5 százalékra csökkent idén. Valamennyit azért a fogyasztók is nyertek az áresésen, de ez csak néhány termékben nyilvánul meg. A tej termelői ára - a világpiaci keresletnek köszönhetően - szintén magas, 6-7 százalékkal a tavalyi szint felett jár.
 • Középpontban a termőföld: itt a NAKAkadémia következő állomása
  A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.
 • Retteghetnek az illegális fakereskedők: bármikor lecsaphat a hatóság
  Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon. A hatóság éves tájékoztatási kötelezettségének eleget téve, mostantól a hivatal honlapján is elérhetőek a 2018-ban folytatott ellenőrzések számadatai és azok szöveges elemzése.
 • Döntött az EU: a zsebszerződőknek joguk volt a magyar földhöz
  Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok javára fennálló haszonélvezeti jogok azonnali megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit - mondta ki az Európai Bíróság a mai napon.
 • Trump megenyhült: Kanadával és Mexikóval hajlandó a vámmentes kereskedésre
  Az USA elnöke, Donald Trump - bár rossz viszonyban van kanadai kollégájával, Justin Trudeau miniszterelnökkel -, most mégis túl tudott lépni személyes sértettségén, és megállapodásra jutott egy új szabadkereskedelmi egyezményről. Az acélra és alumíniumra kivetett magas vámok csaknem egy éven át lehetetlenné tették a megállapodást.
 • Májusi hideg, tavaszi aszály: megviselte a gabonákat a szélsőséges időjárás
  A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is. A megyében élő gazdák szerint azonban a mostani csapadék már nem képes pótolni az őszi vetéseknél keletkezett kiesést, a tavaszi vetésű növényeknél pedig meleg időre lenne szükség a megfelelő fejlődéshez.