Agrárszektor

Agrárszektor
 • Katasztrófa lehet a 2018-as év a szőlőtermelőknek
  Idén már július 15-én elkezdődhet a szüret a megszokott augusztus helyett, a szélsőséges és szokatlan időjárás ugyanis országszerte különös helyzetet alakított ki a magyar szőlőtermesztésben. A legnagyobb problémát az jelentheti, hogy az ültetvények mintegy 4 héttel előrébb járnak a fejlődésben, mint az megszokott. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a meleg, csapadékos időjárás inkább tönkretette az idei szőlőtermést, vagy éppenhogy rekordmennyiség szőlő lesz.
 • Megijedtek a németek: senki nem követi őket az állatjóléti szigorításokban
  Egyre több import baromfitermék jelenik meg a német áruházak polcain, amit a hazai termelés aggodalommal figyel. Tudják, hogy ennek a behozott áru árelőnye az oka, de nehezükre esik elismerni, hogy erről az extrém agresszív német állatvédelem is tehet.
 • Durvul a helyzet! Egyre súlyosabb a munkaerőhiány a magyar zöldségtermesztésben
  Egyre komolyabb problémát okoz a zöldség-gyümölcs ágazatban a munkaerőhiány, ami mostanra már a termések minőségére is negatívan hathat. Idén a szabadföldi konzerv uborka és paprika, valamint a spárga piaca érezte meg a legjobban a munkaerő gondokat, az időjárás pedig a zöldborsót és a káposztaféléket tette tönkre a legjobban. Ugyanakkor még mindig gond a zöldség és gyümölcs termékek magas áfa tartalma, amely évről-évre látványos fogyasztáscsökkenést eredményez.
 • Szerbiának jobb éve lesz idén szójából
  Szerbia idén 567 ezer tonna szójababot takaríthat be, ami messze nem történelmi rekord, de a tavalyi aszályos és nagyon rosszul sikerült évnél mindenképpen jobbat várnak a COCEREAL elemzői. Június közepén 567 ezer tonnára becsülték a kilátásokat.
 • Megbecsültük: Ennyi lesz a repce és az árpa!
  Az áprilisi adatok alapján mintegy 230 ezer hektáron vágják a napokban az őszi árpát és 270 ezer hektár körüli területen indult el a repce betakarítása. A déli megyékben több helyen már be is fejezték a munkát, és tényadatokkal szolgálhattak az agrárszektor.hu érdeklődésére. Az idei évet több időjárási anomália is nehezítette. Elmondjuk, milyen eredménnyel zárulhat az idei szezon.
 • Év végén vége a fordított adózásnak: Jön az öt százalékos áfa a gabonapiacon?
  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint fontos, hogy a fordított áfa lehetősége megmaradjon az Európai Unión belül, 2018. december 31-én ugyanis lejár a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott fordított áfafizetési rendszer. Amennyiben az Európai Unió nem hosszabbítja meg ezt a lehetőséget, a kamara kérni fogja a magyar kormányt, hogy csökkentse 5 százalékra ezeknek a termékeknek az áfáját.
 • Új sört hoz Magyarországra a Heineken: mutatjuk, mi lesz az
  Új sört hoz be a magyar piacra a Heineken Hungária - értesült piaci forrásokból az agrárszektor.hu. Június közepétől Budapesten és a főváros vonzáskörzetében található vendéglátóhelyeken és dohányboltok kínálatában vezetik be a tequila ízesítésű Desperados-t (0,33l palackos kiszerelésben).
 • Már nem vásárolunk földet: 70 százalékkal esett a forgalom
  A \"Földet a gazdáknak\" program véget ért, a gyakorlat pedig visszaigazolta, hogy a magyar földforgalmi szabályozás valóban korlátozza a tulajdoncserét. Az adásvételek száma 31 százalékkal, az értékesített terület nagysága 70 százalékkal csökkent egyetlen év alatt.
 • Vége az esőnek: végre elkezdődhet az aratás
  Az elmúlt hetek meglehetősen csapadékos, főként záporos, zivataros időjárása után a héten csökken a csapadék mennyisége, esőre, záporra és zivatarra csak csütörtökön és pénteken lehet majd számítani. A hét vége felé egy hidegfront érkezik Magyarországra, így a hétvégén a meleg is jelentősen mérséklődni fog. Jó hír azonban, hogy a héten a repce és az őszi búza aratása is elkezdődhet a legtöbb helyen.
 • Tiltakozik Magyarország az agrárbüdzsé drasztikus csökkentése ellen
  Húsz tagállam, köztük Magyarország is aláírta azt a dokumentumot, amely az uniós agrártámogatások jelenlegi szintjének fenntartásáról szól, a következő többéves keretköltségvetésben ugyanis 5 százalékkal kevesebb lenne a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintje. A tagállamok szerint elfogadhatatlan az Európai Uniós büdzsé ilyen mértékű csökkentése, Phil Hogan szerint azonban igazságos és ésszerű a bizottsági javaslat.
 • Az európai hírek 100 ezer Ft/t fölött tarthatják a repce árát
  Reménnyel teljes volt a repce árának alakulása idén április végétől, hiszen az aszályos tavasz hatására sorra érkeztek a terméscsökkenésről hírek. Sajnos a magyar gazdáknak is le kellett mondaniuk a potenciális termés mintegy 10 százalékáról. Az áremelkedés mértéke kompenzálni látszik a veszteségeket.
 • Európa meghódítja Ausztráliát
  Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök, Steven Ciobo ausztrál kereskedelmi miniszter és Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja Canberrában, Ausztrália fővárosában ma bejelentette, hogy megkezdték az egyeztetéseket egy átfogó és ambiciózus kereskedelmi megállapodásról. Az első szakértői szintű tárgyalásokat július 2-6. között Brüsszelben tartja a két fél - adta hírül az MTI.
 • Gazos a kerted? Így irtsd ki a gyep egyik legnagyobb ellenségét!
  A kártevőkön és kórokozókon kívül a gyomok okozhatják a legnagyobb fejfájást a kiskert tulajdonosoknak. Egy egészséges, megfelelően gondozott gyep látványát jelentősen elronthatja ugyanis a sok gaz a fűben. Az egyik legnépszerűbb közülük a talpas muhar, utána jártunk, hogyan irthatjuk ki a kertünkből.
 • Monsanto-termékek Bayer-kosztümben
  A leverkuseni vállalat igyekszik tompítani a Monsanto nevéhez kötődő negatív előítéleteket, de az amerikai óriás régi, jól bevált termékeiről sem szívesen mondana le. Ilyen a totális gyomirtó hatással bíró glifozát vagy a neonikotinoidos csávázószerek kérdése. A vegyipari vállalat egyelőre nem szólalt meg a génmódosított vetőmagok ügyében, de hamarosan erre is sor kerülhet.
 • Mégis csak lesz vámháború az USA és Kína között
  Az Egyesült Államok 25 százalékos vámmal sújt 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket, és további termékeket is megvámolnak, ha Kína ellenlépéseket tesz. Márpedig tenni fog, Peking efelől nem hagyott kétséget. Milyen hatása lesz ennek a világgazdaságra? Neves gazdasági elemzőházak véleményét adta közre az MTI.
 • Együttműködésben a mezőgazdaság kihívásaival szemben
  Stratégiai megállapodás keretében, Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével köteleződött el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Vitafort - Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. annak a célnak teljesítésére, mely a kutatások maximális támogatásával a jövőt megalapozó fejlesztések, a hosszútávon fenntartható mezőgazdasági termelés megteremtését szolgálja.
 • Miattunk tartanak éjszakai műszakot az állatok
  Minden földrészen azonos a tendencia. Egyes fajoknak még kedvez is az éjszakai életmódra váltás, míg mások éppen emiatt kerülnek bajba. Egy átfogó kutatás az emlősök új stratégiáját elemezte.
 • Paul McCartney megmentett egy tragikus sorsú tehenet
  Kis híján súlyos következménye lett annak, hogy egy tehén a közelmúltban átsétált Bulgáriából Szerbiába. Az állat ugyan magától visszatért, de az Európai Uniós szabályok szerint le kellett volna ölni, mivel ez esetben állategészségügyi dokumentumokra lett volna szükség ahhoz, hogy mentességét igazolni lehessen az állatbetegségektől. Komoly kampány indult a tehén megmentésére, amelyhez Paul McCartney is csatlakozott, így az állat végül mégis hazatérhet gazdájához.
 • Meggypiac: az Érdi bőtermő már megrepedt
  Az ország szinte minden jelentős meggytermelő régiójában számottevő mennyiségű csapadék hullott, illetve gyakori az eső, ami tartós vízborítást eredményez. A gombabetegségek jelenleg még nem okoznak problémát, de az Érdi bőtermő gyümölcshúsa felpuhult, felhígult, ami jelentős részben alkalmatlanná teszi konzerv- és hűtőipari feldolgozásra - áll a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint 
az ÉKASZ (Alma Terméktanács) jelentésében.
 • Brutálisan csökkentheti a zöldségkínálatot az éghajlatváltozás
  Több mint egyharmaddal csökkenhet a világ zöldségkínálata 2050-re az egyre drasztikusabb éghajlatváltozás miatt. Miközben folyamatosan nő azoknak a száma, akik az egészséges élelmiszerek felé nyitnak, a növekvő hőmérséklet és a komoly problémát jelentő vízhiány miatt a kulcsfontosságú növényi összetevők kínálata szűkülhet a világpiacon.