Agrárszektor

Agrárszektor
 • Hamarosan robban a kártevő-bomba! Itt az ideje, hogy hatástalanítsuk
  Az idei tél szélsőséges időjárása miatt jelentősen eltolódhatnak a megszokott tavaszi kerti munkák időpontjai, nem érdemes azonban pánikba esni. Az egyik legfontosabb, amit minden évben el kell végeznünk az a fásszárú gyümölcsök tél végi lemosó permetezése, amelyet a tél végi fagyok elmúltával, még a rügypattanás előtt meg kell tennünk. Az általános megelőző és fertőtlenítő kezelés azért fontos, mert egyrészt elpusztítjuk a gyümölcsfák és termő cserjék kérgének repedéseiben, illetve a rügyek felületén megtapadt kártevők áttelelő alakjait, másrészt jelentősen megnehezíthetjük a támadásukat a szezon idején.
 • Elszálltak a termőföldárak Európában és Magyarországon
  Ha azt gondoltuk, hogy az állami földárverések megdrágították a magyar földet, messze járunk az igazságtól. Uniós szinten még így is a mezőny végén kullogunk. A hollandoknak viszont egyre forróbb lehet a talpuk alatt a föld.
 • Hatalmasak a károk: mostantól előre jelzik az aszályt
  Április 15-étől tervezi üzembe helyezni aszály-előrejelző rendszerét az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Az előrejelzéssel az agrárkárokat próbálják megelőzni.
 • Brutális büntetőkamat: semmi sincs elfelejtve
  Csak átmenetileg kerültek le a napirendről azok a törvénymódosítási elképzelések, amelyek sokszorosára növelnék a késedelmi kamat mértékét, ha a felvásárlók határidőre nem fizetnek a mezőgazdasági termelőknek. Többek között egy készülő uniós direktívától is függ, milyen jogi megoldás születhet.
 • Beindulnak a telepkorszerűsítések, megugrott a hiteligény
  Az agrárfinanszírozás csúcsévének ígérkezik a 2018-as esztendő. Ugyanis a 2015-ben elfogadott Vidékfejlesztési Program keretében elnyert uniós pénzekhez az idei évben juthatnak hozzá a mezőgazdasági vállalkozások. A pályázaton elnyert összegeket hitellel egészítik ki a gazdaságok.
 • Trendforduló a tejtermékek árában - Olcsóbb lesz a vaj?
  A hathónapos szerződések elterjedésének és a szorosabb termelői-feldolgozói összefogásnak köszönhetően a belföldi nyerstej-árak decemberre ismét 100 Ft/kg közelébe emelkedtek. A trendforduló azonban máris bekövetkezett, hiszen az uniós és a hazai átlagár is csökkent január és február között. A árak további mérséklődése várható, és nemcsak a szokásos szezonális hullámzás miatt - vetíti előre a várható fejleményeket Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója.
 • Túl sok cianid a barackmagban - Riasztást adtak ki
  A megengedettnél magasabb cianidtartalom miatt riasztást adott ki a holland hatóság egy keserű sárgabarackmag étrendkiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.
 • A Horsch fő célpontja: Kelet-Európa
  A német gépgyártás elsősorban a fejlődő országok piacain találta meg a számítását. A Horsch Kelet-Európával bonyolítja a legnagyobb forgalmat, folyamatosan nő az ukrán és a kínai értékesítési hányad, és újabban megjelentek Brazíliában is.
 • Fékezi a szabadkereskedelmi tárgyalásokat a brazil húsbotrány
  Éppen egy évvel ezelőtt történt, hogy korrupciós ügyek és durva húsminőségi gondok miatt az EU részleges behozatali tiltást léptetett életbe négy brazil cég 21 feldolgozójából származó termékekre. Most hasonló lépésre készül Brüsszel, de még nem tudni, pontosan hány üzemet érint majd a kitiltás. Az unió késlekedő válasza a finisébe érkező szabadkereskedelmi tárgyalásoknak is köszönhető.
 • Végre lendületet kaptak a gépeladások
  2017-ben növekedésnek indult a világ mezőgépipari termelése és meghaladta a 100 milliárd eurót. A szakértői prognózisok a 2018. évre is javuló tendenciákkal, a mezőgépeladások növekedésével számolnak. Magyarországon szintén optimisták a gépforgalmazók, amihez nemcsak a tavalyi szép számok, de az is hozzájárul, hogy a pályázatok elbírálása után idén végre elkezdődhetnek az állattartó telepi és kertészeti beruházások.
 • Nem adnak pénzt a migránsválságra az uniós agrárminiszterek
  Nem lehet majd migrációs célokra felhasználni a 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait a tagországok agrárminisztereinek döntése szerint. Várhatóan megmaradnak a területalapú támogatások is.
 • Belvíz és hó - Meddig késhetnek még a mezőgazdasági munkák?
  Bár nem ritka, hogy március második felében kemény, téli időjárás uralkodjon a Kárpát-medencében, de nem is átlagos. Az elkövetkező hét nagyobb részét a hideg idő uralja majd, csütörtöktől azonban erősödik majd a nappali felmelegedés, de az éjszakai lehűlés is. Ugyanakkor a jövő héttől már intenzívebb felmelegedésre számíthatunk és a hét végi óraátállítás miatt a délutánok is jelentősen meghosszabbodnak majd. Nem tesz jót ugyanakkor a sokfelé jellemző belvíz az őszi vetéseknek és emiatt a mezőgazdasági munkák is komoly késésben vannak.
 • Elszabadult a gabonafélék ára
  Nemcsak a takarmányárpa, de a többi gabona ára is a vártnál nagyobb mértékben emelkedett az elmúlt néhány hétben. Ennek hátterében több ok is áll, amiről Bidló Gábor gabonapiaci szakértőt kérdeztük.
 • Megjött a Dreher legújabb söre: ez lesz az idei nyár slágere?
  Új termékkel célozza meg a nyári sörfogyasztási csúcsszezont a Dreher. A felsőerjesztésű Pale Ale háromféle komlóval készül.
 • Semmi pánik: Még nem késtünk el a metszéssel!
  Mivel a márciusi tél sikeresen megállította a gyümölcsfákat a rügyek kipattanásában, így még nem késő elkezdeni az almafák metszését sem. Az őszi és a kajszibarackot pedig egyébként is csak a nedvkeringés beindulása után szokás visszavágni, aminek növény-egészségügyi oka van.
 • Egyértelmű célokhoz kell kötni az uniós agrármilliárdokat
  Előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz kellene kötni az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében folyósított támogatásokat az Európai Számvevőszék szerint. Figyelembe kell venni a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartására is.
 • Sokan rosszul járnának, ha betörne a sertéspestis
  Komoly veszélyt jelent a magyar sertésállományra az afrikai sertéspestis (ASP). Ha a betegség nálunk is megjelenne, a takarmánytermelők is rosszul járnának.
 • Olcsóbb földgáz: hamarosan lejár a határidő
  Március 23-ig érhető el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján az a felmérés, amely a kamara tagjainak gázfogyasztási szokásait térképezi fel. A felmérés apropója, hogy a NAK 2018. első felében vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tendert indít a tagjai számára a 2018/2019-es gázévi energiaköltségek csökkentésére.
 • Veszélyben a repcére és a kukoricára épülő bioüzemanyagipar
  Zajlik a vita Brüsszelben a megújuló energiák felhasználásáról. A tét a meglévő ipari létesítmények működési stabilitása. Nagyon nem mindegy, hogy repcéből és kukoricából kell-e biodízelt, bioetanol vagy áramot előállítaniuk, avagy mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékból. A cél nemes, de egyik napról a másikra nem lehet átállítani a technológiát, főként nem úgy, hogy közben beáramlik a kontinensre a pálmaolaj. A termelőknek is fájna, ha a gabonák árát nem húzná fel az bioüzemanyagok iránti kereslet, és a takarmányipart is nehéz helyzetbe hozná, ha eltűnnének a biodízel- és bioetanol-gyártás melléktermékei.
 • A leghidegebb éjszaka még hátra van!
  Tegnap éjszaka országszerte alakultak ki magas hótorlaszok, csúszós útszakaszok, többfelé vezetékszakadásokat okozott az intenzív havazás, hófúvás, illetve az ónos eső - derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap reggeli összesítéséből.