Agrárszektor

Agrárszektor
 • Ezek a legjobb búzák!
  A hivatalos fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információkat adjanak az egyes búzafajták termőképességéről, minőségéről és agronómiai tulajdonságairól. Fajtabúzák éppúgy találhatóak a dobogós helyezettek között, mint hibridek.
 • Nagyon fontos agrártörvényeket tárgyalhat ősszel a parlament
  A földforgalmi törvény módosítása, az agráradózási szabályozás átalakítása és az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetése is napirendre kerülhet a parlament őszi ülésszakán az illetékes tárcák és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatai nyomán. Emellett az Országgyűlés elé kerülhet egy agrárgazdasági salátatörvény is.
 • Lázár János megkapta Mezőhegyest
  Az idei felújítási és fejlesztési munkák hordereje mindenképpen indokolja a kiemelt figyelmet ebben az állami tulajdonú nagygazdaságban. A beruházási tervek megvalósítása több tíz milliárd forintot emészt fel.
 • Akvakultúra: Azt szeretnénk, ha 75 százalékos lenne a beruházások támogatása
  Magyarország az édesvízi akvakultúra támogatásában érdekelt. Szerencsére az Európai Unió is érzékeli a tógazdasági haltenyésztés növekvő fontosságát, így más országok képviselői is hajlanak a magyar javaslatok elfogadására. Íme, egy csokorba szedve az eddig elfogadott és elfogadásra váró indítványaink.
 • Biotejben úsznak a "sógorok"
  A növekvő termeléssel alig tartanak lépést az osztrák tejfeldolgozók, különösen bioalapanyagból vannak csordultig a tartályok. Így az átvételi árak idén nagyobb mértékben csökkentek a bio, mint a konvencionális tej esetében. A németeknél viszont még mindig harmatgyenge a felhozatal, ami a tejtermékek magas biofelárában is tetten érhető.
 • Vészhelyzet Belgiumban: sok ezer sertést ölhetnek le
  Mintegy négyezer sertést vág le várhatóan Belgium az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében, miután nemrégiben összesen kilenc vaddisznóban mutatták ki a vírust. Több ország is embargót vezetett be a belga sertéshúsra.
 • Keresztbe tettek a kukorica betakarításának a hidegfrontok
  Leállt az időjárás miatt a kukorica aratása, és úgy tűnik, a viharos szél és a csapadék miatt csak napok múlva folytatódhat a munka. Az eddig betakarított mennyiség jó minőségű, a termésátlag pedig jobb lehet a tavalyinál.
 • Nem mindenhol segített az eső: van ahol még mindig nem fejlődik a repce
  Talajmenti fagyok követhetik az előző héten még 30 fokos nyári meleget, a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör ugyanakkor lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, szombaton azonban újabb hidegfront érkezhet Magyarország térségébe. A hétvégi lehűlés és minimális mennyiségű csapadék a legszárazabb nyírségi és hajdúsági területeken is sokat javított, a talaj mélyebb rétegeiben azonban még mindig komoly csapadékhiány uralkodik.
 • Alapanyaghiánnyal küzdenek az európai olajütők
  Minden olajosmagból kevesebb áll a feldolgozóipar rendelkezésre idén, de különösen a repce sínylette meg a száraz tavaszt. Ez azért baj, mert Európa egészét tekintve ez a legnagyobb területen termesztett olajos növény, amelyre igényt tart a biodízelipar. Az öreg kontinensnek várhatóan több szójababra, szója- és pálmaolajra lesz szüksége, de takarmányozási célra is több szójalisztet és -darát kell majd importálnia - vélekednek az USDA elemzői.
 • Másodvetése van? - Megvan, mikor permetezhet
  Átmeneti mentességet kaphatnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól, ha a károsítók jelentős mértékben elszaporodnak. Ilyen esetekben a termelők nem esnek el a támogatásoktól, ha a hatóság elrendeli a kötelező védekezést.
 • Drága a tejzsír, drága a vaj
  A termelők örülnek, jó ára van a tejnek, különösen a külpiacokon. Az elmúlt fél évben Romániába szállítottuk ki a legtöbb teljes nyerstejet, és végre dobozos tejből is többet exportáltunk, mint amennyi belépet az országba.
 • Ezt okozta a durva aszály - Rövidebb lesz a sültkrumpli
  Három centiméterrel rövidebbek lesznek idén a belga és a brit sültkrumplik az eddig megszokott 8-9 centiméteres hossz helyett. A burgonyagumók látványos csökkenésének az az oka, hogy több mint 40 éve nem látott szárazság sújtotta a két országot, ami nem csak a méretre, de a terméshozamokra is rányomta a bélyegét.
 • Egyetlen éjszaka alatt elloptak 150 juhot
  150 javarészt vemhes anyajuhnak kélt lába Németország észak-keleti csücskében egyetlen éjszaka alatt. A kár meghaladja a 7 millió forintot. Csak egy teherautó kellett a bűncselekmény elkövetéséhez.
 • Marad az áremelkedés? - Az idén drágábban lehet eladni a gabonát
  Több kukorica teremhet idén a tavalyinál, mivel az eddigi adatok szerint a hektáronkénti termésátlagok meghaladják a 7,5 tonnát, de a terméseredmények nagyon eltérők az ország különböző területein. A gabonaárak látványosan nőttek az előző évekhez képest.
 • Durva időjárásváltozást hoz a hétvége: ez vár a gazdákra
  A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől, ugyanakkor ma még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. A változás szombaton kezdődik, ami azt jelenti, hogy a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul majd Magyarország felett. Összességében így mintegy 10 fokkal hűvösebbre fordul majd az idő, szombaton és hétfőn pedig sokfelé kell esőre is számítani.
 • Az amerikai szója tarol az uniós piacon
  Duplájára - 25-ről több mint 50 százalékra - nőtt tavalyhoz képest az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió behozatalában. Így az Egyesült Államok vált a legnagyobb szójaexportőrré az uniós piacon.
 • Dübörög a mezőgéppiac - Ezekből adták el a legtöbbet a kereskedők
  Mintegy hat százalékkal nőtt 2018 első felében a különböző talajművelő gépek iránti kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Bálázókból másfélszeresére bővültek az eladások, míg a mezőgazdasági célú szállító járművekből 27 százalékkal adtak el többet. Ezzel szemben a gabonakombájnok eladása 25 százalékkal csökkent.
 • Duplán öntöznének a nagy állami mintagazdaságban
  Duplájára kívánja növelni az öntözhető területek nagyságát az állami tulajdonban lévő Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A cég tovább javítaná a termelési színvonalat.
 • Hegyekben a gyümölcs - Jön az almalédömping!
  Mindenféle almából sok termett idén Európában. Nemcsak a tavalyi, fagykáros évjárat eredményeit múlja felül az idei termés, hanem a több éves átlagot is. Aminek a termelők nem örültek, az a fogyasztóknak jó hír lehet. Gőzerővel folyik az ipari alma feldolgozása, így hamarosan elárasztják a boltokat a - vélhetően - olcsóbb almalevek.
 • Látványosan több traktort vesznek idén a gazdák
  Több mint 1500 kerekes traktort adtak el 2018 első hat hónapjában, ami azt jelenti, hogy nyolc százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Az 50-100 lóerős (LE) traktorok iránt volt a legnagyobb a kereslet, az értékesítések 41 százaléka ebből a kategóriából származott. A legkevesebbet a 261-320 lóerőig terjedő traktorokból adtak el, mindössze 39 darabot.