Agrárszektor

Agrárszektor
 • Drónok: Tényleg alkalmasak permetezésre vagy kórtani problémák azonosítására?
  Precíziós szakmérnökök és növényorvos hallgatók is ellátogattak az Agrofil-SZMI Kft. Precíziós Műhelyébe, ahol alkalmuk volt betekinteni az Agrofil precíziós valóságába. A résztvevők a drónok technológiai felhasználásáról vitáztak, és nem rejtették véka alá a kételyeiket.
 • Meglepetés: gyorsult az árak növekedése a termőföldpiacon
  A termőföld elhelyezkedése, művelési ága, jövedelemtermelő képessége, támogatásra való jogosultsága éppúgy meghatározza az árat, mint a minősége. Ami igazán érdekes az az, hogy a 2014-ben életbe lépett földtörvény és a 2016-ban lezárult földárverések után senki nem számított rá, hogy az árnövekedés lendülete töretlen marad a földpiacon.
 • Beruházásokkal alapozzuk meg a sikert
  A talpon maradásért folyamatosan küzdenek az agrárium szereplői is. A termelők jelentős része tudja, hogy fejlesztés nélkül menthetetlenül hátrányt szenvedne a versenytársakkal szemben. És hogy ezt elkerülje, az egységes agrártámogatási kérelmet benyújtó gazdaságok vezetőinek négyötöde tervez beruházást öt éven belül.
 • Fellélegezhetnek a baromfitartók: megmarad az állatjóléti támogatás
  2019-ben is lesz baromfi állatjóléti támogatási program, amelyeknek folyósítására a jövő évi költségvetésben több mint 12 milliárd forintot különítettek el. Mivel a 2019-2025 közötti időszak állatjóléti támogatásairól szóló uniós egyeztetések még nem zárultak le, az új program nem január 1-től, hanem később indulhat csak meg.
 • Tényleg jobban védjük a környezet és az egészségünket a szerhasználat tiltásával?
  Honlapunkat és a Facebook-oldalunkat is sok laikus érdeklődő olvassa, akik örömmel vették, hogy a szántóföldi termelésben ismét kevesebb lett a felhasználható vegyszer. De vajon tényleg ez szolgálja jobban az egészségünket és a környezet védelmét? Minek mi a kockázata, hol vannak a buktatók és a lehetséges kiutak? Most tiszta vizet öntünk a pohárba!
 • Csúnyán betett az ősz: több tízezer hektárnyi repce semmisülhet meg
  Komoly termésmennyiség kiesések várhatók jövőre őszi káposztarepcéből az idei év végi száraz időjárás miatt, és tavasszal biztosan több tízezer hektárt kell majd emiatt kitárcsázniuk a termelőknek - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a siófoki Agrárszektor Konferencián. A szakértő ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte minden termelőnek el kellene érnie a 100-150 ezer forintos hektáronkénti plusz árbevételt ahhoz, hogy a 2020 utáni időszakban ugyanilyen szinten álljon Magyarország, mint most.
 • Mészáros Lőrinc egyetlen holdingba szervezi összes agrárérdekeltségét
  A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek az élelmiszergazdaságban tevékenykednek. A Talentis Agro Holdingba integrálják a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Aranykorona Zrt., a Hidasháti Zrt., az Agrosystem Zrt., az Aranka Malom Kft., a Kunhalom Agrária Kft., a Vért Vadászati Kft., a Canter Borház Kft. és a Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. vállalkozásokat. Egyelőre még nincs szó arról, hogy a Nyerges Zsolttól nemrégiben átvett Mezort-cégek is a holding szárnyai alá kerülnének. Ezek a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mg. Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.
 • Kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak a sertéstartók és a gyümölcstermelők
  Az Agrár Széchenyi Kártya keretében nyújtott mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 37/2018. (XII. 10.) AM rendelet alapján a fás szárú növénykultúrák (alma, kajszibarack, meggy, őszibarack, borszőlő, csemegeszőlő stb.) termesztésével, illetve a sertéstenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók részesülnek kiemelt támogatásban 2019. január 1. és 2019. december 31. között.
 • Ki az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban?
  Ötödik alkalommal lát napvilágot a magyar agrárium 50 legbefolyásosabb személyiségét felvonultató kiadványunk, amelyet az eddigiektől eltérő koncepció mentén szerkesztettünk meg. Ágazati bontásban és fajsúlyuk szerinti sorrendben következnek a fontos személyiségek, így fény derül arra is, hogy kik azok a vállalkozók, akik az élelmiszer-gazdaság szinte minden pontján vezéregyéniségek.
 • Kijuttatási térkép ISOBUS-kapcsolat nélkül? Lehetséges! (+videó)
  A sorvezetővel kezdődött minden és a felhőben tárolt adatsokaságra alapozott kijuttatási térképig jutott el a precíz művelés gyakorlata. Az egységesedő kommunikációs csatornák pedig lehetővé teszik, hogy akár szabványos ISOBUS-kapcsolat nélkül is szót értsen egymással a munkaeszköz és a vezérlőgép. Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője, Mesterházi Péter Ákos avatta be az agrárszektor.hu-t a legújabb megoldásokba.
 • Illegális kutak: 2020-ig nincs büntetés
  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.
 • Nagy bajt okoz a Duna: hihetetlenül sok gabona torlódhat fel
  Óriási problémát okoz nem csak a hajózásban, de a mezőgazdasági szállítmányozásban is a Duna alacsony vízállása, egyre nehezebb ugyanis a cégeknek elszállítani a gabonát egyik pontból a másikba, így komoly mennyiségek torlódhatnak fel a piacon - hangzott el a siófoki Agrárszektor Konferencián. Habár idén jelentős mennyiségű búza és kukorica termett Magyarországon, a termésbiztonság és a minőség még mindig kevésbé fontos szempontok, mint a kiemelkedő termésátlag elérése.
 • Elindul a szabadkereskedelem Európa és Japán között
  Tegnap jóváhagyta az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi szerződést az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel ratifikálták a július 17-én aláírt egyezményt, és elfogadták az úgynevezett stratégiai partnerségi megállapodást is, amely kiterjeszti az együttműködést a felek között egyebek mellett az energia, az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a klímaváltozás elleni küzdelem területére is - adta hírül az MTI.
 • Ki akar még a folyón terményt szállítani?
  A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, így magasak az árak is. Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke szerint folyik a folyami fuvarozók piacvesztése - írja a Világgazdaság.
 • Németországnak elment a kedve a sertéstartástól?
  Németország sertéstartóit a nyomott árak és az afrikai sertéspestis is aggasztják. Sok állatot levágnak és kevés malacot állítanak be hizlalásra. Eközben versenytársuk, Spanyolország már a feldolgozás terén is egyre inkább felzárkózik melléjük. Pedig a piaci kilátások már rövid távon is biztatóak: hamarosan kínálatszűke jön a sertéspiacon.
 • Se Reglone, se Vitavax?! - Fontos szerek tűnnek el a Bizottság döntése nyomán
  A két hatóanyag felülvizsgálatára azért került sor, mert lejárt az engedélyük. A megújítás elutasításáról - a tagállami szavazatok minősített többségének hiányában - saját hatáskörben döntött a Bizottság. Mindkét hatóanyagot széles körben használták a termelők. A dikvát kivezetésével a betakarítás előtti állományszárítás legnépszerűbb hatóanyaga szűnik meg, míg a tirám fontos csávózószer volt.
 • Miért emelkedik a műtrágya ára, ha tombol a verseny a piacon?
  Vajon miért emelkedik a műtrágya ára, ha nagy a verseny a piacon? - tette fel a kérdést Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke a siófoki Agrárszektor Konferencián, ahol a szakértők többek között arról is beszélgettek, hogy milyenek most a piaci lehetőségek és ki, milyen innovációkat tervez bevezetni a cégében. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői abban egyetértettek, hogy a versenyhez keresletre van szükség, és egyértelműen látszik, hogy a gazdák jóval többet költenek most műtrágyára, mint évekkel ezelőtt - hangzott el a konferencián.
 • Sokkal több pulyka fogy Karácsonykor
  Ugyan 2-2,5 kilogrammal kevesebb pulykát fogyasztunk, mint tíz évvel ezelőtt, de a karácsonyt megelőző hónapokban most is megjön az étvágyunk a pulykahús iránt. Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a pulykahús belföldi forgalma az ünnepek előtti keresletnövekedés miatt. Az export esetében 35-40 százalékos növekedésre lehet számítani - tájékoztat a Magyar Pulykaszövetség.
 • A vadriasztás hatékony módszerei - De mennyibe kerülnek?
  Nagy a verseny a vadriasztók piacán is, a megoldások tárháza szinte végtelen. Mechanikai, fizikai és biológiai eszközök sorakoznak változó árfekvésben és hatékonysággal. Nehéz közülük választani. A legdrágább megoldást, a kerítést most nem tárgyaljuk, a többi módszerhez nyújtunk kalauzt.
 • Felpöröghetnek az események: egyre nagyobb az igény a fiatal cégvezetőkre
  Teljesen máshogy kell megszólítani az értékesítés során egy 60-as és egy 30-as mezőgazdasági cégvezetőt, az idősebb korosztály ugyanis sokszor nem érti, miért van szükség bizonyos technológiák alkalmazására - hangzott el a siófoki Agrárszektor Konferencián. A cégvezetők több mint 40 százaléka 54 év feletti, és mindössze 21 százalékuk tartozik a 22-37 éves korosztályba. Az agráriumban ugyanakkor egyre nagyobb az igény a nemzedékváltásra. A következő öt évben kétszer annyian adhatják át a gazdaságukat a soron lévő generációnak, mint az elmúlt években.