Agrárszektor

Agrárszektor
 • Elrettennek a nők a húsoktól, ha fiatal állatok fotóit látják
  Kevésbé találják étvágygerjesztőnek az emberek a húsokat, ha fiatal állatok fényképeivel együtt láthatják azokat. Nőket és férfiakat vizsgáltak egy kutatás részeként, és egyértelműen megállapították, hogy ez a hatás a nőknél sokkal erőteljesebben érzékelhető, mint a férfiaknál.
 • A nagy meleg miatt idén hamarabb érik a magyar csemegeszőlő
  Két-három héttel hamarabb érik idén a csemegeszőlő Magyarországon, ami a tartós melegnek köszönhető, így a piacokon és az üzletekben is megtalálható már a gyümölcs. A gazdálkodók szerint az átlaghoz képest mintegy 10 százalékkal több csemegeszőlőt szüretelnek le. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetése és az importszállítmányok ellenőrzése tisztulást hozott a piacon, és több tisztességtelen szereplőt is kiszorított.
 • Pimaszul alacsony áron vásárolják fel a szőlőt
  Egy olvasói levél nyomán az agrárszektor.hu utánajárt, mi igaz abból, hogy az idei szőlőtermés jó árakat hozhat. Bár vannak kivételek, a valóság ennek szinte az ellenkezője. Úgy tűnik, tényleg van néhány nehezen orvosolható piaci probléma.
 • Szulfoxaflór: reprodukciós zavarokat okoz a méhekben
  A Naturben megjelent kutatás szerint az egyik új peszticidcsoport csak látszólag ártalmatlan a beporzókra. Az angol kutatók a szulfoxaflórt vizsgálták. Ez nem ugyanaz a hatóanyag, amit idén először alkalmaztak a repcevetőmag csávázására.
 • Szuperszámítógép a jégkárok ellen
  Átadták az országos jégkármérséklő rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszert az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházában. A tapasztalatok szerint az idei üzembe helyezés óta kevesebb a jégkár.
 • Elképesztő felfedezés: megtalálták a világ legrégebbi sajtját
  A világ legrégebbi sajtját találták meg egy Kr.e 13. századi egyiptomi sírban. A vizgálatok alapján kiderült, hogy egy keménysajtról van szó, amelyet tehéntej és juh- vagy kecsketej keveréke alkotja.
 • Vége az aratásnak: több mint 7 százalékkal kevesebb a termés
  Mintegy 5 millió tonna őszi búza termett idén Magyarországon, amelyet csaknem 950 ezer hektárról takarítottak be. Ugyanakkor az idei termésmennyiség 7,5 százalékkal lett kevesebb a tavalyinál, ami a kedvezőtlen időjárásnak tudható be.
 • Tíz százalékkal nőnek évente a román földárak
  A hazai farmerek és külföldi spekulánsok a tavalyinál 9 százalékkal több termőföldet vásároltak az idei év első felében Romániában. A mezőgazdasági hitelezők pedig arra számítanak, hogy legalább 2020-ig fennmarad az évi 10 százalék körüli áremelkedés a román földpiacon.
 • Célkeresztben az öregebb vásárlók
  A rugalmatlanságot gyakran rójuk fel az időskorúaknak, holott éppen ez a tulajdonságuk az, amivel hosszú távon meg is tarthatjuk őket. Van még néhány sajátos jellemzője ennek a célcsoportnak, amit az élelmiszeriparban is fokozattan szem előtt kell tartani.
 • Teljesíthetők a zöldítési szabályok aszály idején?
  Magyarország nagy részén nem kockáztatják meg az aprómagvak nyári vetését. A művelt terület 5 százalékán azonban kötelező valamiféle "zöldítést" végezni, ami a pihentetést is jelentheti. A gazda szemének azonban fáj a parlag, ha csak egy mód van rá, kifizetődőbb megoldást keres. Kérdés, hogy a nap gyilkos sugarai ezt lehetővé teszik-e.
 • Nagy István is beszállt az almaharcba
  Ki akarják használni a felvásárlók az idén az almatermelő gazdákat az agrárminiszter szerint. Úgy véli, semmi sem indokolja a meghirdetett, kirívóan alacsony felvásárlási árat.
 • Tisztességtelen kereskedők: jobban odalépnének a V4-ek
  Szigorúbb fellépést szorgalmaznak a visegrádi országok a tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben, amelyet közös nyilatkozatban rögzítettek is. Az Európai Bizottság javaslata ugyanis nem minden felvásárlóra kötelező, így csak korlátozottan nyújtana védelmet az élelmiszert termelő kis-és közepes vállalkozásnak.
 • Halgazdálkodás: milliárdok sorsáról döntenek
  Idén augusztusig mintegy 1,5 milliárd forintos összegre születtek döntések a magyar halgazdálkodási operatív programban (MAHOP). A közeljövőben várhatóan újabb 1,5 milliárd sorsáról határoznak.
 • Csemegekukorica: a tavalyinál is több termés várható
  Nagyobb termést takaríthatnak be a magyar csemegekukorica-termelők idén a jelenlegi adatok szerint, a feldolgozóipar pedig félmillió tonna csemegekukorica feldolgozására készül a szezonban. Magyarország az Egyesült Államok után a második helyen áll csemegekukorica-termelésben, és Európában az exportpiacon is jelentős szerepet tölt be. A szakemberek szerint idén stabilak az árak, de a piac árérzékeny.
 • A 3 százalékos áremelkedést sem tolerálja a magyar, ha zöldségről van szó
  Ha zöldségről van szó, nagyon árérzékenyek vagyunk - derül ki a Gfk Hungária adataiból. A fagyasztott zöldségekről egészen könnyen le tud mondani a társadalom egy része, míg a friss zöldségből egyszerűen kevesebbet veszünk olyankor, amikor drágábbnak érezzük.
 • Almaháború: bekeményítenek a termelők
  Traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják demonstrációjukat a kelet-magyarországi almatermelők az alacsony felvásárlási árak miatt. A gazdálkodók megalázónak érzik a helyzetet.
 • Ezek az országok profitálni fognak a búzaínségből
  Európa a világ legnagyobb búzatermelője és exportőre, ezért - bár Ausztráliában vagy Ukrajnában is csökkent idén a termés - számára a legfájdalmasabb az idei száraz időjárás. Nemcsak 9 százalékkal kevesebb a piacra dobható termény, de az ára is csillagászati magasságokba kúszott - ez pedig a versenyképességét rontja a világpiacon - állapítja meg az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) gabonapiaci jelentésében.
 • Ezt gondolják a cégvezetők a mezőgazdasági támogatásokról
  A múlt pénteken rendezett hajdúböszörményi Portfolio konferencián az agrárszektort érő kihívások kapcsán az is szóba került, milyen irányokban érdemes fejleszteni a gazdaságokat és van-e értelme a támogatásoknak. A témát egy pódiumbeszélgetés keretében vitatták meg a térség vállalkozói.
 • Döntött a belügyminiszter: tartós vízhiány van
  Augusztus 15-i kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. A vízhasználóknak több esetben nem kell vízkészletjárulékot fizetniük.
 • Agrárárak: két ágazat most nagyon súlyos helyzetbe kerülhet
  Nagyon komoly problémát okozhat a mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára. A malomiparban az árnövekedés, a gyümölcsszektorban az árcsökkenés okozhat gondokat.