Agrárszektor

Agrárszektor
 • Európában nagyot zuhant a sertés ára
  A hazai átvételi árak követik az európai trendet, de magasabb szinten járnak, mint az uniós átlag vagy akár a német ár. Nem csoda, ha az exportpiacokon nehezen boldogulunk, az importadatok viszont lehangolóan alakulnak.
 • Ilyen a repce! Termésvárakozások a betakarítás előtt
  Az április maradandó nyomott hagyott az állományokon, de koránt sincs katasztrófahelyzet. A rovarokat éppúgy meglepte a hőmérséklet-ingadozás, mint a növényeket, a csapadékhiányt pedig részben orvosolni tudta a májusi időjárás. Már csak néhány hét van hátra az aratásig. Az agrárszektor.hu megkérdezte, hogyan értékelik a helyzetet a termelők.
 • Még mindig nem esett elég eső: van ahol nagyon rossz a helyzet
  Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, a délies áramlással ugyanis viszonylag nedves léghullámok érkeznek Magyarország felé, az országos áztató eső azonban még mindig nem valószínű. Ugyanakkor a hét végétől szárazabb légtömeg áramlik a térségünkbe északkelet felől. Habár az elmúlt időszak esőzései jót tettek a szántóföldi növények fejlődésének, velük együtt a gyomok is ugyanolyan gyorsan nőnek. Ugyanakkor a déli országrészben komoly terméskiesések várhatók az őszi búzában és a repcében egyaránt.
 • Földet örököltek, de semmit nem tudnak róla - Nagyon sokan vannak
  Alapjaiban változtatná meg a földbecslések rendszerét egy győri startup. Az Agrotax Kft. azt a piaci rést használná ki, hogy ma már a mezőgazdaság szinte minden területét digitalizálták, a termőföld-értékbecslés azonban a gyakorlatban még mindig a klasszikus módszerekkel történik. Sáhó Ákos, a cég ügyvezetője a Porfolio-nak azt is elmondta, hogy országos szintű partneri hálózatépítésben is gondolkodnak, és eddig már összesen 14 ezer hektár termőföld értékelését végezték el.
 • Egyetértenek Nagy István kinevezésével a fiatal gazdák
  Egyetért Nagy István miniszteri kinevezésével az AGRYA-Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A miniszter fontos feladatnak tartja az agrár-nemzedékváltás ügyét is.
 • Büntetést fizet, aki napokon belül nem vallja be ezt a díjat
  Május 31-ig vallhatják be szankciómentesen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc szereplői. A bevallott díj tavaly elérte a 10 milliárd forintot.
 • Ösztönzik a fiatalok újító gondolatait az agráriumban
  2015 óta ítéli oda a K&H bank a fenntartható agráriumért ösztöndíjat a legizgalmasabb ötletekkel, kutatási témákkal foglalkozó fiatal agrárszakembereknek. Most nemcsak a PhD és Masters hallgatókat díjazták, hanem az alapképzésben résztvevők is elengedhették a fantáziájukat.
 • Magyar komló kerülhet a Heineken söreibe
  A hazai árpa, meggy és bodza után ezentúl újabb magyar alapanyaggal gazdagodhat a Soproni sör íz világa. Ez ugyanis az egyik célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet kedden írtak alá.
 • Nagy István megismételné a lengyel csodát
  Nagy István a Világgazdaságnak adott interjújában kifejtette, hogy sokat vár az integrációtól, az öntözésfejlesztéstől és a feldolgozóipar beruházásaitól. Szerinte 20 éves távlatban teljesen átformálható a magyar mezőgazdaság. Példaként a lengyeleket emlegette.
 • Tej, sajt, vaj - nagy exportőrök a világban
  Közzétette az USDA néhány térség tej- és tejtermék-előállítására vonatkozó becslését. Európa nagyságrenddel több tejet termel, mint Ausztrália vagy Új-Zéland, de a feldolgozott termékek aránya mindenütt másképp alakul.
 • Fendt 300 Vario traktor
  A Fendt 300 Vario 100-130 LE-s teljesítménytartományban leginkább a családi gazdák kedvence. Talán azt szeretik benne, hogy biztonságot ad a kezelőjének és rajta keresztül az egész családnak a napi munkavégzés terén. Mindezt a megbízhatósága, a teljesítménye és nem utolsó sorban a technikai megoldásai révén teszi.
 • Világrekord: 8 óra alatt 80 hektárról 800 tonna búzát betakarítani (videó)
  Így döntötte meg egy New Holland kombájn a 8 óra alatt learatott búzamennyiség világrekordját 2014 augusztusában, az Egyesült Királyságban, Lincolnshire-ben. A sikerhez a magas angliai átlaghozamok is hozzájárultak. Az új betakarítási rekordot 9,95 t/ha-os átlaghozamú táblákon érték el, 16,2%-os nedvességtartalom mellett.
 • Pánik Amerikában - Öngyilkossági hullám söpör végig a farmokon
  Felszólította az amerikai farmerszövetség (NFU) az USA agrárminisztériumát (USDA), hogy foglalkozzon aktívabban a mezőgazdaságban egyre nagyobb méreteket öltő öngyilkossági válsággal. A gazdák ugyanis akkora mértékű stressznek vannak kitéve nap mint nap, hogy ötször többen követnek el öngyilkosságot, mint más gazdasági szektorokban.
 • Ez hajtja az olajosmagok termelését keleti szomszédunkban
  Folyamatosan nő a napraforgó vetésterülete Ukrajnában, közelítve a technológiailag lehetséges felső határt. A hozamok terén viszont még mindig van fejlődési potenciál. A repce áttelelése a hideg telek miatt bizonytalan, viszonyt a szója kitűnően érzi magát a térségben.
 • Hihetetlen áron kelt el egy hatalmas ausztrál földbirtok
  Összesen 75-85 millió dollár közötti áron kelt el Ausztrália legnagyobb szántóföldi gazdasága. A rekordösszegű értékesítési akcióban a tulajdonos egy 200 ezer hektáros farmot adott el, amelyhez több mint 50 ezer merinó juh és számtalan mezőgazdasági gép is tartozik.
 • Kínában nem viccelnek: sertéseknek építettek óriási lakótelepet
  Komplett lakótelepet építettek Kínában egy megaberuházással, hogy ott sertéseket hizlaljanak. Az emeletes épületekből álló blokkban a tervek szerint évente akár 800 ezer disznó is születhet majd. A hatalmas telep létrehozásának célja a növekvő lakosság igényeinek kielégítése, de a koncentrált termelés komoly állat- és humánegészségügyi kockázatokat is jelenthet.
 • A NETA miatt 10-20 százalékkal drágulnának a pálinkák és a gyomorkeserűk
  10-20 százalékkal növelné a pálinkák és a gyógynövényi eredetű égetett szeszek fogyasztói árait, ha e termékekre is ki kellene terjeszteni a népegészségügyi termékadót (NETA). Bár az Európai Bizottság most felszólította Magyarországot, hogy két hónapon belül változtasson a mai szabályozáson, még évekbe telhet, míg az ügyben döntés születik.
 • Mindenféle támogatáscsökkentést ellenez az agrárkamara
  Határozottan ellenzi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait. A kamara felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.
 • Nő az újtelepítésű szőlő, de a bort leginkább tankban kéri a piac
  Palackozva átlagosan 100-150 százalékkal drágábban adható el a bor, de nem minden piacunk igényli ezt a kiszerelést. Tavaly leginkább a lédig bor piacán tudtunk mennyiségi exportnövekedést elérni.
 • Most az ukrán határnál találtak pestises vaddisznót
  Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.