Agrárszektor

Agrárszektor
 • Oroszország lenyomja az USA-t búzaexportban?
  Az eddigi kiviteli rekordot az Egyesült Államok tartja 36,1 millió tonnával, amit még a 2010/2011-es mezőgazdasági évben állított be.
 • Megdöbbentő, de létezik a modernkori rabszolgatartás
  Szinte rabszolgaként tartottak és dolgoztattak román munkavállalókat híradások szerint egy angol salátaüzemben. Az ügy gyanúsítottait "modern rabszolgatartás" gyanújával le is tartóztatták. Felmérések szerint egyes uniós mezőgazdasági üzemekben akár 60 százalékot is elérhet a feketefoglalkoztatás és Magyarországon is megugrott a feketemunkások száma az agráriumban.
 • Vetőmagkezelés, a világon egyedülálló módszerrel
  A DuPont-Pioneer franciaországi (Aussonn) üzemében valósult meg a beruházás. Célja a minél tökéletesebb és technológiabarát vetőmagvédelem.
 • Fazekas 50 ezer új álláshelyet ígért a mezőgazdaságban
  Az elkövetkező tíz évben ötvenezer új álláshely jöhet létre a magyar mezőgazdaságban az agrárminiszter szerint. Tény, hogy 2010-hez képest máris 30%-kal többen dolgoznak az ágazatban.
 • Túl sokat tesznek zsebre: támadási hullám indul az üzletláncok ellen?
  Letörné az élelmiszerkereskedők termelőkkel szembeni egyeduralmát a francia kormány. Törvényi szabályozással megszüntetnék például az "egyet fizet, egyet ingyen kap" akciókat és köteleznék az üzlethálózatokat arra, hogy a beszerzési áraknál legalább 10 százalékkal drágábban adják az élelmiszereket. Emellett az élelmiszerpiaci üzletkötésekhez olyan árindexet vezetnének be, amely kötelezően tartalmazná a gazdálkodók költségeit és elvárt jövedelmét. Minderre a francia kormány szerint azért van szükség, mert a kedvezőtlen árviszonyok miatt lassan már a gazdák megélhetése is veszélybe kerül.
 • Növekszik az aggodalom: mit csinál Brüsszel az agrártámogatásokkal?
  Számos aggodalmat fogalmaznak meg a visegrádi országok (V4) a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban. Egyetértenek azzal, hogy az erős KAP-nak meg kell maradnia, de problémák lehetnek az egyszerűsítéssel, az úgynevezett termeléshez kötött támogatásokkal és a zöldítéssel is. A V4-ek elfogadhatatlannak tartják, hogy Brüsszel KAP-pénzeket más célokra - például a migránsválság kezelésére - csoportosítson át.
 • Baromfitrágya tárolása - kevesebb nitrogénveszteséggel
  2017 októberétől kötelező a szabadföldön tárolt baromfitrágya takarása Franciaországban. Azt is megvizsgálták, hogyan érdemes.
 • Kokárdás lesz a Túró Rudi
  Megvásárolta a székesfehérvári Alföldi Tej Kft. „Kokárdás” márkáját az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. Az üzletlánc Kokárdás márkanév alatt újabb tejtermékeket, például Túri Rudit és trappista sajtokat is forgalmaz majd.
 • Nem bírják a lépést a francia biogazdák
  Az uniós biopiac második helyezettje Németország után Franciaország. Termelőik még évekig nem lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket.
 • 2,5 millió haszon egy hektáron: homoktövis
  Kétszer annyi hasznot hoz, mint egy szántóföldi zöldség, igaz, az első szüretre 4 évet kell várni. Utána azonban 20-25 éven át számíthatunk homoktövis-ültetvényünkre.
 • Megint lebuktattak egy gyanús burgonyaszállítmányt
  Huszonhárom tonna ismeretlen eredetű burgonyát találtak a pénzügyőrök egy magyar rendszámú teherautóban. A járművet az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerrel (EKÁER) szúrták ki.
 • A terrorizmus miatt ne szigorítsák a vadászati fegyvertartást
  Fel kíván lépni Magyarország az ellen, hogy az unió szigorítsa a vadászati fegyvertartást. Brüsszel a terrorizmus miatt változtatna a szabályozáson, de a kormány szerint inkább az illegális határátlépést kellene megakadályozni.
 • Szemérmesen emelték áraikat a nagy sörgyártók
  Növelték az elmúlt hetekben a sörárakat a külföldi tulajdonú, nagy magyarországi söripari vállalatok. Konkrét árazási stratégiájukról nem nyilatkoznak, de a piacon 4-5 százalék körüli drágulás látszik.
 • Halálos koktél? - Egyes rovarölőkre nehéz idők jöhetnek
  A magyar növényvédősöknek nem kell aggódniuk: a német szabályok itthon nem érvényesek - egyelőre.
 • Méhészek, most igényeljetek 40 ezer forintot!
  A pályázati ablak mától két hónapon át van nyitva.
 • Most először mutatták ki emberben a veszélyes vírust
  Azonosították az emberi szervezetben a H7N4 madárinfluenza vírustörzset. Egy kínai nő betegedett meg az ottani hatóságok közlése szerint.
 • Jól megtolta a tojás az agrárárakat
  A tojás ára emelkedett legjobban - 33 százalékkal - tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint, de jelentősen nőtt a tej és a gyümölcsfélék ára is. A mezőgazdasági termelői árak az elmúlt év decemberben összességében 5,1 százalékkal voltak magasabbak, 2017 január-decemberében pedig 5,6 százalékkal emelkedtek.
 • Sokat fizet a földgázért? - Csökkentenék a költségeket
  Vezetékes földgázbeszerzési tendert indít tagjai számára az év első felében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018/2019-es gázévi energiaköltségek csökkentésére. A NAK az igények megismeréséhez felmérést is indított.
 • Hihetetlen drágulás: már ennyibe kerül egy hektár föld
  Mintegy 16 százalékkal növekedett Magyarországon a termőföldek hektáronkénti átlagára 2017-ben az előző évhez képest, és az emelkedés a következő években is folytatódhat. A hektáronkénti átlagár 1,4 millió forint körül alakult, az összes értékesített terület pedig 280 ezer hektárt tett ki. Ugyanakkor a haszonbérleti díjak, amelyek mintegy 50 ezer forintra rúgtak, a földáraknál kisebb mértékben emelkedtek, ami valószínűleg a 2020 utáni támogatásokkal kapcsolatos bizonytalansággal hozható összefüggésbe.
 • Üdvöskék a napraforgó-vetőmagpiacon - 2. rész
  Az extenzívebb technológiákban vagy kevesebb, vagy olcsóbb inputanyagokat igyekeznek bevetni a termelők, gyakran a termőhelyi viszonyok sem megfelelőek. Vannak napraforgó-hibridek, amelyek ezt is jól tűrik.