Agrárszektor

Agrárszektor
 • Sok szabálytalanság az állami halgazdaságokban
  Szabálytalanságokat tárt fel a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2012-2015 közötti gazdálkodásában az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A számvevők javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek nyomán az érintetteknek intézkedési terveket kell készíteniük.
 • Új szabályok, szigorúbb ellenőrzés a biogazdálkodásban
  Új uniós jogszabályt hagyott jóvá az ökológiai termelésre és a címkézésre az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. Szigorú ellenőrzéseket írnak elő minden szereplőnél legalább évente, illetve javítani kívánják az ágazat növekedési lehetőségeit is.
 • Romániában hajt végre nagy beruházást az UBM Csoport
  15 millió eurós beruházással létesít takarmánygyárat Romániában, a Maros megyei Kerelőszentpálon az UBM Feed Romania Srl., amely a pilisvörösvári székhelyű UBM Csoport takarmány-üzletágát képviseli. A beruházással az eddig lebonyolított ottani takarmányimportot váltják ki.
 • Szingapúr már nem fél annyira a magyar madárinfluenzától
  Enyhítette a magyar baromfitermékek exportját érintő retorziókat Szingapúr. Egy újabb madárinfluenza-járvány kitörésekor csak a járvánnyal érintett magyar megyék és a korlátozás alá vont területek veszítenék el lehetőségüket a szingapúri exportra. A távol-keleti ország az elsők között volt, ahol a 2016-os magyarországi madárinfluenza miatt megtiltották a magyar baromfitermékek bevitelét.
 • Ilyen sört se ittunk még Magyarországon: nagyot újít a Borsodi
  Nitrogénnel dúsított sört dob piacra a Borsodi. A termék csak csapolva lesz kapható.
 • Mészáros Lőrinc tokaji aszúja a világ 100 legjobb bora között
  A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-befektető tulajdonában lévő tokaji Dereszla Pincészet aszúja is szerepel a mértékadónak számító Wine Enthusiast magazin idei összeállításában, amely a világ legjobb borait tartalmazza. A bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúja a huszadik helyet foglalja el a százas ranglistán.
 • Új vezetők a Bayer Hungáriánál
  Kormányzati kapcsolatokért felelős vezetői pozíciót hozott létre a Bayer Hungária Kft. Az új posztra Benyó Zsuzsannát, a Bayer itthoni felsővezetőségének új tagját nevezték ki. Szintén a napokban nevezték ki Aladics Balázst a Bayer állategészségügyi üzletágának dél-kelet-európai régióért felelős kereskedelmi igazgatójának.
 • Barnával erősít a Soproni: ennyire bejött az Óvatos Duhaj?
  Termékcsaláddá bővíti sikersörét a Soproni - tájékoztatta a sörgyár az agrárszektor.hu-t.
 • Riasztó adatokról számolt be Áder János
  Ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége 2050-re az akkorra csaknem 10 milliárd lakosra duzzadó emberiségnek Áder János köztársasági elnök szerint. Riasztó adatokról számolt be a klímaváltozással és a vízválsággal kapcsolatban.
 • Kínaiak tesztelik a magyar agráriumot
  A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott egy kínai delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban (FM). A felek megegyeztek abban, hogy e területeken szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot.
 • Jövőre 59 milliárd eurót kaphatnak az uniós gazdák
  Összesen 59 milliárd eurót fordít várhatóan a mezőgazdaságra az Európai Unió 2018-ban. A jövő évi EU-s költségvetésről kompromisszumos megállapodásra jutottak a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei.
 • Hatalmasat csalódtak ebben a növényben a magyar gazdák
  Egymillió hektár alá csökkent az idén is az őszi búza vetésterülete Magyarországon. A visszaesés hátterében az alacsony felvásárlási árak állnak, amelyek komoly veszteséget okoznak a gazdáknak. A termelők nagy része őszi búza helyett a jobban jövedelmező napraforgóra és repcére tér át.
 • Enyhe időben, de sáros talajon végezhetők az őszi talajmunkák
  Kedden sokfelé várható kisebb csapadék, szerdától azonban szárazabb, enyhébb lesz az idő. A hét végére pedig ismét újabb csapadékkal lehet számolni, sőt van ahol ez nem eső, hanem hó formájában hullik majd. Az ősz eddig az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb volt, ami az őszi vetésekre jó hatással volt. A sáros talaj miatt az őszi talajmunkák azonban nehezen végezhetők.
 • Nagyon sok adót csaltak el a csokoládéval
  Összesen 626 millió forint adót csalt el egy tatabányai és egy budapesti cég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyanúja szerint. Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott csokoládét számla nélkül értékesítettek.
 • Mobilon is elérhető a kamarai applikáció
  Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) okostelefonos applikációja, így az eddig csak a kamara internetes portálján elérhető szolgáltatások mobil környezetben is elérhetők. Az applikációt bővítették növényvédelmi és agrometeorológia menüpontokkal is. A NAK 2018-ban további fejlesztéseket hajt végre.
 • Javaslatokat dolgoztak ki az agráros nemzedékváltásra
  Szakmai anyagot készített az agrárgazdasági nemzedékváltásról a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - Agrya. A tervezetet a közelmúltban mutatták be a parlamenti pártok agrárpolitikusainak, illetve a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium vezetőinek.
 • Szekszárdi cégkörbe kerül a legnagyobb magyar gabonás komplexum
  A szekszárdi Sygnus Kereskedelmi Kft. érdekkörébe tartozó Adony Logisztikai Központ Kft. tulajdonába kerülnek a felszámolás alatt álló adonyi Magtárház Kikötő Kft. vagyonelemei. Az adonyi bázis ma Magyarország legnagyobb gabonatároló kapacitásának számít. A Sygnus Kft. évente 300-400 ezer tonna gabonával kereskedik a hazai és az exportpiacon.
 • Felelős működés a Hungranánál
  Az izocukorgyártó Hungrana Kft.-t megbízható működése és az európai piacon elfoglalt vezető szerepe a régió egyik legfontosabb szereplőjévé teszi. A gazdasági társaság társadalmi szerepvállalását legfőképp úgy teljesíti, hogy évtizedek óta éppolyan megbízható partnere a térség civil, non-profit és önkormányzati szereplőinek, mint a termelő folyamataiban beszállítóként vagy kereskedelmi partnerként részt vevő szervezeteknek.
 • Most azzal vádolják Trumpot, hogy az amerikaiak egészségével játszik
  Hatalmas veszélyeket látnak egyes amerikai élelmiszerbiztonsági szakértők abban, hogy Donald Trump kormánya kitolná azt a határidőt, amikortól az USA farmereinek kötelező vízteszteket kellene végezniük gazdaságaikban. A vízvizsgálatokat élelmiszerbiztonsági szempontok miatt írnák elő, ezért szakértők szerint a tesztek későbbi elrendelése komoly humánegészségügyi kockázatokat okozhat.
 • Horribilis pénzeket adnak a szarvasgombáért
  Több mint 23 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 850 grammos fehér szarvasgomba egy közelmúltbeli olaszországi aukción. Az elmúlt néhány év aszályos időszakai miatt jelentősen nőttek a szarvasgombaárak, és egyre nehezebb jó minőségű szarvasgombákat találni. Emiatt az idei árak már minden rekordot megdöntöttek.