Durum helye a világban

Durumbúza a nagyvilágban és hazánkban!

A mediterrán térségben, főként Olaszországban a legkedveltebb tésztafélék alapanyaga a durumbúzából (Triticum durum) készülő durumdara, vagy más néven semolina. A mérsékelt égöv melegebb térségein kiváló alternatívát nyújt a hagyományos búzával szemben. Az őszi és a tavaszi fajtákat termesztik többnyire, de az ősszel is és tavasszal is vethető „járóbúza” (Saragolla, Levante) változata is kezd elterjedni. Kiváló beltartalma (magas fehérje,- üvegesség, kiváló sárga index érték) miatt hívják keményszemű vagy üvegbúzának, de makaróni búzaként is ismert.

A durumtészta jellemzői:

Az újszerű étkezési trendek elősegítették az egészségesebb ételek terjedését, amihez pontosan illik a durumtészta fogyasztása. Igen közkedvelt egész Európában, hiszen könnyen emészthető rostokat, lassan felszívódó keményítőt (alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek is fogyaszthatják) és sok fehérjét tartalmaz. Teljesen koleszterin mentes, hiszen nem tartalmaz tojást. Üvegessége miatt nagy mennyiségű dara készíthető belőle, amely nagy nyomás alatt, tojás hozzáadása nélkül is alkalmas tésztagyártásra.

Előfordulása hazánkban:

Magyarországon először az 1920-as évek elején kezdtek a növény meghonosításával több, kevesebb sikerrel. A legfőbb probléma nem az időjárás okozta különbségekben rejlett, hanem a durumdarát feldolgozó, kissé elmaradt technológiával rendelkező tésztagyárak helyzete miatt. Ez azonban az elmúlt 20 évben, a rendszerváltást követően nagy fejlődésnek indult. A legtöbb malom igyekezett berendezkedni durum őrlésre és semolina értékesítésére. Ennek a folyamatnak az egyik élenjárója a Gyermelyi Zrt, aki nem csak dercét állít elő, hanem fel is dolgozza azt.

Durum simaliszt (DSL)

„A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék.

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­magbelsőjére jellemző sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.” forrás: www.tudatosvasarlo.hu

Jelenleg országos szinten a durumbúza vetésterülete 18-20 ezer hektár, ami alig éri el az országos búzavetés 2 %-át. Nagy igény mutatkozik továbbra is a keményszemű búza iránt, így az elkövetkező években tovább nőhet a vetésterülete.

Mi, az MF Agrária Kft-nél fontosnak tartjuk, hogy a gazdálkodó folyamatos szaktanács mellett, eredményesen termeljen durumbúzát olyan minőségben, hogy az a fajtára jellemző legyen és minden európai malomban megállja a helyét.

Gonda László, MF Agrária Kft, termeltetési szaktanácsadó

NyomtatásE-mail

Fajtáink

Fajtáink kiválasztása

Integrációnk részére a piacon elérhető legjobb tavaszi és őszi durumbúza fajtákat választottuk ki. A vetőmagot a legszigorúbb körülmények között saját magunk szaporítjuk és fémzároljuk, biztosítva ezzel a megfelelő kiindulási alapot a jó minőségű termés eléréséhez. Fajtáink beltartalmi tulajdonságai (fehérje-, sikértartalom, sárga-index, hektoliter-súly) megfelelnek a belföldi és a külföldi feldolgozóipar legmagasabb minőségi elvárásainak. A programban részt vevő termelőink részére az itthoni adottságoknak leginkább megfelelő fajtákat ajánljuk, melyek a következők: LEVANTE, SARAGOLLA, ODISSEO, DUROMAX, LUNADUR, LUPIDUR.

LEVANTE

Kiváló minőségű – az élelmiszeripar igényeinek megfelelő - tésztaipari alapanyag. Magas minőségre képes, jó termőképességű durumbúza fajta Olaszországból.

Jellemzői:

  • Középkorai/ középérésű
  • Alternatív típusú, tavaszi és őszi vetésre egyaránt alkalmas
  • Bokrosodó képessége jó (átlagosan 3-4 db kalász/növény)
  • Megdőlésre nem hajlamos
  • A növényállomány magassága 61-66 cm
  • Betegség ellenálló képessége: jó rozsda és közepes szeptóriákkal szembeni ellenálló képesség, fuzáriumra nem fogékony
  • Télálósága mérsékelt, őszi vetésben október 25-e előtti vetése kerülendő.

Minőségi paraméterei:

  • Fehérje tartalma magas (14-16 %)
  • HL súlya magas (81-84 kg/hl)
  • Sárga (b minolta) index értéke nagyon magas (b=25-27)
  • Üvegessége nagyon magas (≥90%)

Termőképessége őszi vetésben 6-7, tavaszi vetésben 4-5 t/ha.

Levante

 

SARAGOLLA

Magas termőképességű, jó semolina (durum dara) minőségre és rendkívüli sikér minőségre képes durumbúza fajta Olaszországból.

Jellemzői:

  • Középkorai (a LEVANTE fajtánknál néhány nappal korábbi) érésidejű
  • Alternatív típusú, tavaszi és őszi vetésre egyaránt alkalmas
  • Bokrosodó képessége nagyon jó (átlagosan 4-5 db kalász/növény)
  • A növényállomány magassága 60-65 cm
  • Betegség ellenálló képessége: levélrozsdával szemben nagyon jó, lisztharmattal és szeptóriákkal szemben jó, fuzáriumra nem fogékony
  • Télálósága mérsékelt, őszi vetésben október 25-e előtti vetése kerülendő.

Minőségi paraméterei:

  • Fehérje tartalma közepes - magas (13,5-15 %)
  • Ezerszem tömege nagyon magas (40-48 g)
  • HL súlya magas (80-83 kg/hl)
  • Sárga (b minolta) index értéke magas (b=24-26)
  • Üvegessége nagyon magas (80-90%)
  • Termőképessége őszi vetésben 6,5-8, tavaszi vetésben 4,5-6 t/ha.

Saragolla

 

 2016-tól elérhető legújabb fajtáink:

 ODISSEO

A nagy szemtermés és a kiváló semolina minőség ideális kombinációja olasz nemesítésből, a durum hazájából.

Jellemzői:

  • Tavaszi vetéshez ajánlott
  • Középkorai érésidejű
  • Jó bokrosodó képességű
  • Betegség ellenálló képessége levélrozsdával szemben nagyon jó, szeptóriákkal szemben megfelelő, fuzáriumra nem fogékony
  • Toklászai sötét színűek
  • Növényállomány magassága 60-70 cm
  • Jó állóképességű

Minőségi paraméterei:

  • Fehérje tartalma magas (14-15,5 %)
  • HL súlya magas (80-83 kg/hl)
  • Sárga (b minolta) index értéke magas (b=24-26)
  • Üvegessége magas (80-90%)
  • Termőképessége 5-6 t/ha.

Odisseo

 

DUROMAX

Korai érésidejű, jó termő- és állóképességű durumbúza-fajta Ausztriából.

Jellemzői:

  • Tavaszi vetéshez ajánlott
  • Jó bokrosodó képességű
  • Jó szárszilárdságú fajta
  • Szalmája alacsony (50-60 cm)
  • Rövid, telt, tömzsi kalászokat nevel
  • Gyönyörűen kitelt nagy szemek jellemzik
  • Betegség ellenálló képessége fuzáriummal szemben erőteljes, rozsdával szemben átlagos, lisztharmattal / szeptóriákkal szemben jó

Minőségi paraméterei:

  • Fehérje tartalma magas (14-15,5 %)
  • HL súlya magas (80-83 kg/hl)
  • Esésszáma magas (300 sec<)
  • Sárga (b minolta) index értéke közepesen magas (b=22-24)
  • Grízkihozatala magas
  • Üvegesség magas (80-90%)

Duromax

 

 LUNADUR

 Kiváló télállóságú, magas termőképességű őszi durumbúza-fajta Ausztriából.

Jellemzői:

  • Korai/közép-korai érésű fajta
  • Szára alacsony, állóképesség jó
  • Betegség ellenálló képessége fuzáriummal szemben erős, szeptóriákkal szemben jó, lisztharmattal és sárgarozsdával szemben átlagos

Minőségi paraméterei:

  • Fehérje tartalma magas (15%<),
  • Sikértartalma magas (30%<)
  • HL súlya nagyon magas (83-84 kg/hl)
  • Esésszáma magas (280-300 sec)
  • Sárga (b minolta) index értéke közepes - magas (b=22-24)
  • Grízkihozatala magas
  • Üvegessége magas (80-90%)

Lunadur

 

LUPIDUR

Kiváló télállóságú, magas termőképességű, egyben kiváló beltartalomra képes őszi durumbúza-fajta Ausztriából.

Jellemzői:

  • Közép-korai érésidejű
  • A piacon lévő durumok között az egyik legjobb télállósággal rendelkezik
  • Állóképessége megfelelő, szára közepesen magas
  • Betegség ellenálló képessége lisztharmattal szemben közepesen erős, rozsdával, továbbá szeptóriával és helmintospóriummal szemben erőteljes, fuzáriumra nem fogékony

Minőségi paraméterei:

  • Hektolitersúlya magas (83-85 kg/hl)
  • Fehérjetartalma közepes - magas (14%≤)
  • Esésszáma közepes (260-280 sec)
  • Üvegessége közepes - magas (80-85%)
  • Grízkihozatala közepes - magas
  • Sárga (b minolta) index értéke közepes (b=22-23)

Lupidur

 

Zárt durumbúza termelési rendszerünkben a fémzárolt vetőmag használata alapvető kritérium, ezáltal biztosítva a fajták genetikai potenciáljának kiaknázását úgy a termőképesség, mint a termény minősége szempontjából. A fémzárolt vetőmag garantálja a keverékesség mentes, 100 %-ban homogén durum állományt. A durum terményben a vetőmaggal belekeverdett malmi búza, árpa, vagy egyéb más kalászos faj a megtermelt termény minőségét csökkenti, magas minőségű durumként történő átvételét megakadályozhatja!

A betegségek és a kártevők elleni eredményes védekezéshez elengedhetetlen a csávázott vetőmag használata. A jó minőségben elvégzett csávázás egyenletesebb szántóföldi kelést, életképesebb csiranövényeket, jobb növény állományt és magasabb termést eredményez. Az általunk felhasznált korszerű, több hatóanyag kombinációt tartalmazó gombaölő csávázószerek (Lamardor Red, Biosild Top) használata csökkenti a fuzárium fertőzés kockázatát.

A csávázás segíti a az életképes csíranövényeket és a fiatal növény állomány fejlődését, de nem előzi meg a lehetséges betegségeket a vegetációs időszak teljes hosszában!


NyomtatásE-mail